Unlocking financial empowerment with TrueMoney and Experian: Take control of your credit health!

KUALA LUMPUR, 12 Januari 2024 – Perjalanan untuk kesihatan kewangan yang baik bermula dengan asas yang kukuh, dan untuk mencapainya, pemahaman yang jelas tentang nuansa laporan kredit dan skor adalah penting. Kesihatan kredit anda adalah faktor penting yang mempengaruhi pelbagai aspek kehidupan, bukan sekadar kompilasi transaksi kewangan. Ia mencerminkan sejarah kredit anda, menekankan kepentingan mengekalkan rekod prestasi yang positif.

Skor kredit, antara 300 hingga 850, memberikan gambaran berangka tentang kelayakan kredit. Sejarah kredit yang baik boleh membawa kepada syarat dan kadar yang lebih baik, sama ada membeli rumah, mendapatkan kad kredit atau menavigasi pelbagai landskap kewangan. Selain itu, banyak pemberi pinjaman bergantung pada skor kredit untuk penilaian kelayakan kredit yang cepat dan standard. 

Secara amnya, ramai menganggap bahawa skor kredit hanya mempengaruhi pinjaman dan kadar, sebenarnya, skor kredit melangkaui keputusan kewangan serta-merta– ia juga mempengaruhi peluang pekerjaan, permohonan sewa dan premium insurans.

TrueMoney Malaysia dan Experian komited untuk memperkasakan individu untuk menjaga kewangan mereka dan dengan itu bekerjasama untuk menjadikan pengurusan kesihatan kredit lebih mudah diakses dan berpatutan berbanding sebelum ini. Sebagai sebahagian daripada kerjasama ini, pengguna TrueMoney Malaysia Wallet boleh menikmati rebat segera 20% pada produk Experian terpilih dengan kod promosi ekslusif yang hanya boleh didapati dari aplikasi TrueMoney.

Inisiatif ini menggalakkan pengguna untuk memantau dan meningkatkan kesihatan kredit mereka dengan kerap. Produk Experian yang dipilih, seperti Personal Credit Report Plus (PCRP), MyBiz, TrackMyID dan JagaMyID, menyediakan alat praktikal untuk memahami dan melindungi kesihatan kredit.

Walaupun pengetahuan membentuk asas, kemajuan yang sebenar bergantung pada penggunaan pengetahuan itu secara strategik.

Berikut ialah empat langkah praktikal untuk meningkatkan skor kredit:

  1. Bayar bil tepat pada masanya: Pembayaran tepat pada masanya memberi kesan positif kepada skor kredit. Sediakan peringatan atau pembayaran automatik untuk mengelakkan bayaran lewat.
  2. Kurangkan baki kad kredit: Menurunkan baki kad kredit boleh meningkatkan kadar penggunaan kredit.
  3. Pantau kredit dengan kerap: Semak laporan kredit untuk ketidaktepatan dan tanda-tanda kecurian identiti. Menyelesaikan isu dengan segera untuk profil kredit yang lebih tepat.
  4. Pelbagaikan akaun kredit: Mempunyai campuran jenis kredit, seperti kad kredit dan pinjaman ansuran. 

Menyemak laporan kredit anda secara berkala memastikan ketepatan maklumat kredit anda, mengenal pasti sebarang transaksi yang tidak dibenarkan dan menangani ralat dengan segera. Selain itu, ia menghalang kecurian identiti dengan menangkap ketidaktepatan lebih awal, mendapatkan cerapan tentang kelayakan kredit melalui penjejakan skor, dan akhirnya, membuat keputusan kewangan termaklum untuk melindungi kesejahteraan kewangan.

Kesimpulannya, memahami dan mengurus kesihatan kredit anda tidak boleh dirundingkan dalam perjalanan ke arah pemerkasaan kewangan. Kerjasama antara TrueMoney dan Experian menawarkan alat dan insentif yang praktikal bagi pengguna untuk menguruskan kesihatan kredit mereka. Dengan memahami asas laporan dan skor kredit serta melaksanakan langkah-langkah praktikal untuk peningkatan, individu boleh menavigasi ke arah masa depan kewangan yang lebih stabil dan terjamin.

Buletin

Dapatkan informasi lebih lanjut tentang promosi terkini dan tawaran hangat kami.

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.

Hubungi Kami

Alamat Perniagaan : 
True Money Malaysia Sdn. Bhd. 
Unit L4-01, Level 4, Wisma Tune, No. 19, Lorong Dungun, Off Jalan Dungun, 50490 Kuala Lumpur.

E-mel Perkhidmatan Pelanggan :
[email protected]

Sembang dengan ejen Khidmat Pelanggan kami yang mesra via Live Chat :
Klik ikon Sembang warna jingga di sebelah bawah kanan skrin anda untuk mula bersembang!
Setiap hari Isnin hingga Jumaat, 9 pagi hingga 6 petang, kecuali Cuti Umum.

© True Money Malaysia Sdn. Bhd. Hak Cipta Terpelihara